Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Zagreb: Vodeća kongresna destinacija u Hrvatskoj

Zagreb: Vodeća kongresna destinacija u Hrvatskoj

Prema podacima međunarodne udruge ICCA (International Congress and Convention Association) Zagreb je po broju održanih skupova asocijacija (udruga) u 2023. godini zauzeo prvo mjesto u Hrvatskoj, a slijede ga Dubrovnik i Split.

Foto: TZ grada Zagreba, autor S. Uštulica

Na razini Europe Zagreb je zauzeo 41. mjesto, dok se na listi svjetskih kongresnih gradova nalazi na 65. mjestu, što predstavlja skok za trinaest mjesta u usporedbi s prethodnom godinom. Osim informacija temeljenih na ljestvici ICCA-e valja istaknuti kako se u Zagrebu organizira oko 50 posto svih skupova u Hrvatskoj, pri čemu su lani zabilježena ukupno 824 poslovna skupa, od čega je 529 domaćih i 295 međunarodnih. Jednako tako u komunikaciji s organizatorima primjetno je kako Zagreb postaje i sve atraktivnijim odredištem za incentive putovanja i ostale vrste poslovnih događanja.

„Zagreb kontinuirano jača svoju poziciju kao istaknuta kongresna destinacija, što potvrđuje njegov napredak na ICCA-inoj listi vodećih kongresnih gradova. Taj rast odražava sve veću prepoznatljivost i atraktivnost grada kao preferiranog mjesta za organizaciju poslovnih susreta, kongresa i konferencija. Treba istaknuti kako kongresna industrija doživljava značajan oporavak, a statistike za 2023. godinu jasno pokazuju da su događanja uživo pretežito prevladala nad online formatima, što ukazuje na obnovu povjerenja i naglašava važnost osobnih interakcija unutar poslovne, akademske i znanstvene zajednice“, istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba. .

Prema istraživanju provedenom među članicama ICCA-e u 2023. godini zabilježeno je ukupno 10.187 skupova asocijacija na svjetskoj razini, dok je godinu dana prije uživo održano njih 9.000. Prvo mjesto na toj ljestvici i dalje uvjerljivo drže Sjedinjene Američke Države s održanih 690 skupova, iako se broj registriranih poslovnih skupova u toj zemlji u 2023. godini nije povećao. Na drugom mjestu nalazi se Italija s 553 skupa, a na trećem mjestu Španjolska u kojoj je lani zabilježeno 505 poslovnih skupova. Hrvatska na čelu sa svojim glavnim gradom kao predvodnikom u zemlji i dalje ostaje vodeća kongresna destinacija u bližem okruženju te je s ukupno 86 skupova na 37. mjestu u svijetu i 20. mjestu u Europi.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image