TZ Kvarnera: 30 godina rada
Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom organizirala je Kvarnerski dan turizma, na kojem je svečano obilježila 30. godišnjicu djelovanja.
Foto: David Kurti i Ivor Mažar
U nazočnosti više stotina gostiju i na izvrstan način TZ Kvarnera svečano je obilježila 30 godina rada, prezentiravši najbolje od najboljeg na Kvarneru i zašto ova regija nosi epitet jedne od vodećih u hrvatskom turizmu. U tih tri desetljeća Kvarner je, kako je to rekla i u svom govoru direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov postao simbol kvalitete i inovacija u turizmu te zahvaljujući viziji, strategiji i suradnji svih dionika danas je primjer drugim destinacijama. U sklopu ove manifestacije koja je bila prilika da se pokaže što je dosad postignuto, ali i kako dalje dodijeljena su i priznanja za iznimne turističke uspjehe i rezultate. Tom prigodom uručene su i zahvale dosadašnjim predsjednicima Turističkog vijeća, Nadzornog i poslovnog odbora, koji su svojim višegodišnjim sudjelovanjem značajno doprinijeli razvoju destinacije kao i same Turističke zajednice Kvarnera.
Vrhunac ove svečanosti bila je službena dodjela titule „Kvarner - Europska regija gastronomije 2026“, koju je direktorici TZ Kvarnera uručio Jaume Gomila, član uprave IGCAT-a (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). Tom titulom Kvarner će dodatno učvrstiti poziciju na europskoj turističkoj sceni i proširiti priču o svojoj autohonoj kihinji. „Ova titula otvara nove mogućnosti za našu regiju, kako u smislu promocije naše gastronomije, tako i u stvaranju novih turističkih iskustava za sve posjetitelje“, naglasila je Irena Peršić Živadinov.
Po završetku protokolarnog dijela na Kvarnerskom danu turizma gostima je kroz jedinstven koncept predstavljena raznolikost kvarnerske gastronomije. Oni su u interpretiranoj i degustacijskoj šetnji kroz čitavu regiju mogli kušati autohtona jela, a njih je spravljalo dvadesetak kuhara iz osam kvarnerskih subregija. U tome su im pomagali učenici „Ugostiteljske škole“ iz Opatije, koji su imali priliku upoznali se i s načinom organizacije jednog zahtjevnog događaja, dok je za prezentaciju vina autohtonih kvarnerskih sorti i vinsku stranu „Kvarner Wines“ priče bilo zaduženo deset sommeliera.
Predstavljena je promotivna brošura „Vodič po okusima od mora do gora“, koja je rezultat dugogodišnjeg rada TZ Kvarnera na razvoju i promociji lokalne gastronomije te opsežnog analitičko-istraživačkog rada, a ona je otisnuta na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.
Proslava 30 godina rada Turističke zajednice Kvarnera te službena dodjela titule „Europska regija gastronomije 2026.“ kao i nagrade za doprinos turizmu, uz novi pristup u promociji gastronomije kroz novu brošuru predstavlja daljnji korak u kvalitetnom razvoju turizma na Kvarneru.