Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Turistički promet: Češći dolasci, a kraći boravci

Turistički promet: Češći dolasci, a kraći boravci

Trend s više turističkih dolazaka, ali s kraćim boravcima u destinacijama potvrđen je i tijekom kolovoza u kojem su najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Hrvatske i Slovenije.

Prema podacima sustava eVisitor u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je realizirano 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani osam posto više u dolascima i dva posto više u noćenjima.

„Turistički promet ostvaren u samoj špici sezone, odnosno u srpnju te sada u kolovozu potvrđuje uočene trendove prema kojima naši gosti ostvaruju više dolazaka u našim destinacijama, ali se pritom zadržavaju nešto kraće. Ovakva dinamika prometa je i logična ako znamo da su tijekom prošle godine globalna putovanja i dalje bila najintenzivnija u glavnim ljetnim mjesecima, dok je ovo prva godina nakon pandemije u kojoj ne postoje restrikcije i ograničenja u putovanjima kao i prva godina u kojoj su se u potpunosti vratili svi naši konkurenti“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te dodao: „Odličan rezultat iz prethodnog djela godine dodatno će se učvrstiti u nadolazećem razdoblju posezone za koju su promotivne aktivnosti u tijeku i za koju imamo jako dobre najave“.

Najviše gostiju odmaralo se u Istri u kojoj je registrirano četiri milijuna dolazaka ili četiri posto više nego lani te više od 25 milijuna noćenja, što je porast od dva posto. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je tri milijuna dolazaka (devet posto više) i 16,4 milijuna noćenja (dva posto više) te na Kvarneru 2,6 milijuna dolazaka (tri posto više) i 15,4 milijuna noćenja što je na razini prošle godine. Slijedeća na listi je Zadarska županija u kojoj je registrirano 1,7 milijuna dolazaka (pet posto više) i 13 milijuna noćenja (dva posto više). U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 1,6 milijuna dolazaka (18 posto više) i 6,7 milijuna noćenja (sedam posto više) u Šibensko-kninskoj županiji 855 tisuća dolazaka (jedan posto više) i 5,5 milijuna noćenja (tri posto manje) te Ličko-senjskoj županiji 626 tisuća dolazaka (11 posto više) i 2,9 milijuna noćenja (dva posto više). U Zagrebu je ostvareno 1,6 milijuna noćenja ili 15 posto više nego lani, dok je u ostalom dijelu kontinenta registrirano više od 1,9 milijuna noćenja što je 14 posto više nego lani.

Najviše noćenja u tom razdoblju registrirano je u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu te Umagu, dok su najveći broj noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (18,8 milijuna), Hrvatske (10,6 milijuna), Slovenije (devet milijuna), Austrije (6,6 milijuna) i Poljske (5,7 milijuna).

Što se tiče kolovoza registrirano je 4,6 milijuna dolazaka i 31,5 milijuna noćenja, što je u odnosu na lani jedan posto više u dolascima i dva posto manje u noćenjima.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image