Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Potrošnja na putovanjima: Europski putnici trošit će više novca u ovoj godini!

Potrošnja na putovanjima: Europski putnici trošit će više novca u ovoj godini!

Usprkos stalnom pritisku životnih troškova Europljani vjeruju da će ove godine na putovanjima potrošiti više novca nego lani.

Prema novom istraživanju hotelske grupacije Accor provedenom među osam tisuća putnika iz sedam europskih zemalja više od polovice ispitanika (54 posto) vjeruje da će ove godine na putovanjima potrošiti više novca nego lani za razliku od svega njih jedanaest posto koji su uvjereni da će imati manje novca za trošenje. Pritom najviše povjerenja u svoju potrošnju imaju Poljaci, odnosno 64 posto ispitanika iz Poljske očekuje povećanje budžeta u ovoj godini, dok je tek sedam posto ispitanika iz te zemlje navelo da će se na putovanjima potrošiti manje novca nego u prošloj godini. Na drugom mjestu na toj ljestvici nalaze se Nijemci, među kojima 61 posto isptanika očekuje povećanje, a trinaest posto smanjenje budžeta, dok su se na visoko treće mjesto popeli Talijani. Iako su prema ovom istraživanju putnici iz Italije najskeptičniji u pogledu svoje potrošnje u odnosu na ostale nacije, ipak se 44 posto ispitanika nada da će ove godine imati više novca za trošenje na putovanjima u usporedbi s dvanaest posto onih koji smatraju da će se njihov budžet smanjiti.

Europski putnici ove godine također se nadaju i većem broju putovanja u inozemstvo u slobodno vrijeme u odnosu na prošlu godinu kao i većem broju međunarodnih putovanja, koja kombiniraju posao i odmor. S obzirom na to da su danas obrasci rada znatno fleksibilniji te poslodavci svojim zaposlenicima pružaju veću slobodu u pogledu poslovnih putovanja, 19 posto ispitanika se nada da će u 2024. godini otići na barem jedno takvo putovanje, kombinirajući posao i zabavu. Vruće točke južne Europe i dalje su na vrhu popisa za europske putnike, pri čemu svaki četvrti putnik (23 posto) ove godine planira putovanje u Španjolsku, a zatim Italiju (18 posto), Francusku (16 posto) te Portugal i Grčku (po 13 posto). Iako europski putnici vjeruju da će ove godine imati više novca za trošenje na putovanjima, velika većina (87 poto) poduzima mjere za smanjenje troškova – od odabira pristupačnijeg smještaja (27 posto) do smanjenja potrošnje novca (27 posto) te mjere uštede mogu utjecati na ponudu putovanja u ovoj godini. Kod toga je trećina ispitanika (32 posto) navela da će ići na odmor izvan vrška sezone kako bi smanjili troškove, dok će petina njih (19 posto) to učiniti kako bi izbjegli rizik od toplinskih valova, poput onih viđenih prošlog ljeta u južnoj Europi.

Što se tiče vrsta smještaja za odmor među europskim putnicima najdominantniji su hoteli, u kojima planira rezervirati boravak dvije trećine ispitanika (65 posto) u 2024. godini. Kada je riječ o odabiru hotela razumljivo je da su cijena i lokacija najvažniji čimbenici. Međutim, putnike također privlače hoteli koji gostima nude odličnu uslugu osobno, što je za 21 posto ispitanika ključni čimbenik pri odabiru hotela u kojem će rezervirati smještaj. Ostali pokretači rezervacija uključuju odličnu hranu i piće (37 posto), kao i prekrasan ambijent (17 posto), zatim prihvaćanje lokalnog odredišta (11 posto) itd.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image