U panel raspravi "One Wine Story – Hrvatska i Slovenija nazdravljaju istoj priči", održanoj u sklopu Via Vino Festivala 2025., kojeg organizira Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenuta su pitanja o tome kako vinsku tradiciju pretvoriti u odgovoran i dugoročno održiv turistički proizvod koji poštuje prirodu, zajednicu i baštinu, pritom stvarajući zajedničku i održivu destinaciju.
Vinarija Dobra Berba u Sv. Jani u Zagrebačkoj županiji bila je domaćin panel rasprave "One Wine Story – Hrvatska i Slovenija nazdravljaju istoj priči", održanoj u sklopu Via Vino Festivala 2025. i s ciljem promocije EU projekta InterWine, u kojem zajedno sudjeluju Hrvatska i Slovenija. Na ovom panelu, organiziranim s predstavnicima zaštite okoliša, vinara, udruge, lokalne samouprave i struke okupili su se ključni akteri s obje strane granice s jednim ciljem, a to je razgovarati o tome kako enoturizam može biti motor pozitivne promjene, i to kao zajednička priča Hrvatske i Slovenije.
U radu ovog panela sudjelovali su Petra Boić Petrač (WWF Adria), Saša Štula (Vinarija Dobra Berba), Vlado Mikulčić (Udruga vinogradara i vinara "Grozd" Velika Gorica), Katja Pinterič (Vina Pinterič, Slovenija), Filip Bernardić (Općina Pušća) i Andreja Mihelin (Vinarija Mihelin, Slovenija), a panel je moderirala Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.
"Via Vino Festival iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja i zato smo jako sretni što ovaj veliki priljev ljudi možemo iskoristiti za promociju projekta InterWine, na koji smo iznimno ponosni. Na području Plešivice imamo više od 40 vrhunskih i nagrađivanih vinara, uključujući i prepoznato biodinamičko vino Tomac. Naša vizija nije masovni turizam, već održiv i regenerativan razvoj koji čuva autentičnost i kvalitetu naše vinske regije. Kroz panel raspravu 'One Wine Story' vjerujem da smo pokazali da enološka kultura i vinska tradicija mogu biti most između zemalja, kultura i generacija", poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.
Očuvanje krajolika
Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija i donacija WWF Adria, jedna od sudionica panel rasprave odgovorila je na ključno pitanje – može li vinogradarstvo i proizvodnja vina biti održivo i profitabilno istovremeno?
"Vinski turizam ima ogroman potencijal i može biti primjer kako turizam može pozitivno utjecati na očuvanje krajolika, bioraznolikosti i lokalnih zajednica. Enoturizam se razvija sve više, ali moramo sagledati i izazovne aspekte. Ako imamo turizam s velikim priljevom gostiju, imamo i preveliko trošenje vode i energije te generiranje otpada. Vinarije mogu biti edukativni centri, a vinograd po modelu regenerativnog turizma izgleda potpuno drugačije od običnog vinograda. Kroz praksu poput eko otoka u vinogradima s posađenim ružmarinom i drugim biljem koje privlači nametnike i odvlači ih od vinove loze možemo smanjiti potrebu za kemikalijama i pesticidima. Važno je da vinari, destinacije i svi uključeni prepoznaju svoju odgovornost prema zemlji koja im daje plodove kao sastavni dio identiteta", istaknula je Petra Boić Petrač.
Saša Štula, domaćin panela, sažeo je filozofiju Via Vino Festivala i drugih sličnih manifestacija: "Mi smo primarno vinarija, proizvodimo vino, ali naša intencija je organizirati ovakve projekte jer volim vidjeti nove ljude svake godine. Uvijek sugeriram posjetiteljima da obiđu kolege vinare u blizini – to je poanta". Kao primjer balansa tradicije i inovacije Štula je istaknuo kako Dobra Berba koristi napredne tehnologije poput dron tretmana vinograda i digitalizacije proizvodnje, ali istovremeno čuva baštinu kroz pjenušac kao što je Piene napravljen od četiri autohtone sorte kraja. Tu viziju povezivanja podržali su i ostali sudionici – Vlado Mikulčić iz Udruge vinogradara i vinara "Grozd" upozorio je kako urbanizacija vinogradarskih područja predstavlja prijetnju održivosti, dok je Katja Pinterič iz Slovenije naglasila da projekti poput InterWinea pomažu malim proizvođačima otvoriti nova tržišta kroz zajedničko nastupanje. Filip Bernardić iz Općine Pušća objasnio je koncept okrupnjavanja ponude: "Sutlanska dolina i Bregi okupili su se da možemo nastupiti s više sadržaja i zadržati ljude. Želimo biti destinacija koja pruža vrhunski smještaj, gastronomiju i vina". Andreja Mihelin zaključila je da prekogranična suradnja ima smisla jer kako je rekla blizu smo velikih gradova odakle možemo privući ljude u naše krajeve i najbitnije je da se sretnemo i izmijenimo znanja."
Posebnu vrijednost panel raspravi pridonijela je nazočnost 50 učenika Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, budućih kreatora turističke ponude, kojima je na ovaj način iz prve ruke preneseno praktično znanje o tome kako tradicija, ekologija i turizam mogu stvoriti održiv model razvoja.
EU projekt koji ne poznaje granice
Inače, panel rasprava dio je EU projekta „InterWine: Spajanjem kulturne baštine i eno-turizma do stvaranja održive prekogranične destinacije“, sufinanciranog iz programa Interreg Slovenija-Hrvatska uz potporu Europskog fonda za regionalni razvoj. InterWine je ambiciozan projekt vrijedan 1.383.080,02 eura koji traje 30 mjeseci, a odabran je među samo šest uspješnih projekata od ukupno 73 prijavljenih. Cilj projekta je jačanje uloge kulture i održivog turizma kroz razvoj novog zajedničkog turističkog proizvoda koji povezuje kulturnu baštinu i tradiciju vinarstva i vinogradarstva Hrvatske i Slovenije. Projektni partneri su Turistička zajednica Zagrebačke županije, Grad Velika Gorica, Općina Pušća, Obrtničko učilište – ustanova za obrazovanje odraslih, Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice, Univerza v Mariboru – Fakultet za turizam i Posavski muzej Brežice.