Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Na Kvarneru: U kolovozu noćenja na razini prošle godine

Na Kvarneru: U kolovozu noćenja na razini prošle godine

Glavni ljetni dio turističke godine na Kvarneru potvrdio je trendove iz prethodnih godina. Broj noćenja u komercijalnom smještaju ostao je na razini izvrsne 2023. godine, što ukazuje na stabilnost i kvalitetu turističke ponude, istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Na području Primorsko-goranske županije kolovozu ove godine ostvareno je 805 tisuća dolazaka ili šest posto više nego u istom mjesecu lani i 5,6 milijuna noćenja što je jednako broju noćenja iz kolovoza 2023. godine. Na razini osam mjeseci zabilježeno je 2,6 milijuna dolazaka ili jedan posto više i 15 milijuna noćenja što je za jedan posto manje od prošle godine.

Najveći porast broja noćenja i dalje se bilježi u smještajnim objektima s pet zvjezdica, u kojima je u tom mjesecu ostvareno devet posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok je od početka godine u objektima najviše kategorije broj noćenja povećan za šest posto.

“Smještaj visoke kategorije ostaje najtraženiji s rastom u broju noćenja, što potvrđuje da gosti sve više cijene kvalitetu koju su voljni platiti. Noćenja u hotelima s pet zvjezdica povećana su 22 posto, u obiteljskom smještaju s pet zvjezdica devet posto te u kampovima najviše kategorije dva posto u usporedbi s prošlogodišnjim kolovozom. Izuzetno dobra popunjenost ovog segmenta smještaja snažan je pokretač rasta turističkih prihoda, čime se u destinaciji stvaraju uvjeti o kojima govorimo već nekoliko godina, a to je da je kvaliteta iznad kvantitete”, izjavila je Irena Peršić Živadinov.

“Primorsko-goranska županija nastavlja s potvrdom odličnih rezultata iz rekordne 2023. godine. Posebno smo zadovoljni višegodišnjim rastom broja dolazaka i noćenja tijekom predsezone i posezone, što potvrđuje našu uspješnu strategiju razvoja cjelogodišnjeg turizma županije. Naše opredjeljenje da radimo na kvaliteti daje rezultate, a motivi dolaska koje smo stvorili i koji se temelje na prirodnoj, kulturnoj, enogastronomskoj i zdravstvenoj ponudi Primorsko-goranske županije nositelji su dobrih rezultata u pred i posezoni”, izjavio je predsjednik županijske turističke zajednice, župan Zlatko Komadina.

Gosti iz Njemačke s ostvarenih 1,5 milijuna noćenja tijekom kolovoza bili su najbrojniji gosti na Kvarneru i došlo ih je u jednakom broju kao i prošle godine. Slijede gosti iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Mađarske i Poljske. Tu svakako treba istaknuti kako su domaći turisti ostvarili 27 posto više dolazaka i četiri posto više noćenja u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, a u stopu ih po snažnom rastu prate gosti iz Mađarske s 18 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja.

Najposjećenije subregije u kolovozu bile su otok Krk (dva milijuna noćenja), Cresko-lošinjski otoci (1,04 milijuna noćenja), Crikveničko-vinodolska rivijera (1,01 milijun noćenja) i otok Rab (712 tisuća noćenja). Slijede Opatijska rivijera (512 tisuća noćenja), Riječki prsten (287 tisuća noćenja) i Gorski kotar (30 tisuća noćenja). U gotovo svim kvarnerskim subregijama zabilježen je nešto veći broj noćenja ili je bio na razini kolovoza prošle godine.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image