
Kvarner: Žlahtina u čaši s potpisom
U pršutani Gospoja u Vrbniku na Krku Turistička zajednica Kvarnera, Udruženje Kvarner Wines i Klaudio Jurčić predstavili su novi projekt “Žlahtina u čaši s potpisom” koji je nastavak velikog projekta „Žlahtina – vinska kraljica Kvarnera“.
Foto: TZ Kvarnera, autor Kvarner Wines
Na prezentaciji ovog projekta je istaknuto kako predstavlja važan korak prema ostvarenju vizije Kvarnera kao Europske regije gastronomije. On donosi inovaciju koja će omogućiti žlahtini, kraljici kvarnerskih vina da zasja u čaši stvorenoj upravo za nju.
O izboru između devet ponuđenih čaša za žlahtinu u Vrbniku je odlučivalo 20 priznatih stručnjaka iz područja enologije i somelijerstva, izabravši dvije čaše u kojima će se posluživati vino i pjenušci autohtone kvarnerske vinske sorte žlahtina, a njih će proizvesti renomirani svjetski proizvođač čaša Italesse.
Domaćin odabira čaše i predsjednik Udruženja Kvarner Wines Anton Brusić istaknuo je kako mu je izuzetno drago da je Turistička zajednica Kvarnera prepoznala žlahtinu kao najvažniji vinski motiv i podržala projekt Klaudia Jurčića – Žlahtina vinska kraljica Kvarnera, čiji je nastavak i odabir čaše za vino od te sorte. „Jedna od najčešće zapostavljenih, ali izuzetno važnih komponenti vinskoga doživljaja je čaša u kojoj se vino poslužuje. Prava čaša za vino nije samo pitanje estetike već je to ključni element koji može transformirati iskustvo pijenja vina. Nas sedam proizvođača vina od žlahtine na Kvarneru, koji proizvodimo 40 etiketa i gotovo dva milijuna butelja vina od žlahtine pozdravljamo projekt i u njega se rado uključujemo“, kazao je Brusić.
Prema riječima autora projekta „Žlahtina u čaši s potpisom“ Klaudia Jurčića ovaj projekt je usmjeren na razvoj idealne čaše, koja će najbolje istaknuti sva organoleptička svojstva žlahtine – njezinu svježinu, voćnost i karakteristike koje krase mladu i svježu varijantu ove sorte.
„Pronalaženje savršene čaše za žlahtinu od iznimnog je značaja za našu regiju jer na taj način dodatno brendiramo žlahtinu kao kraljicu Kvarnera, ali i samu destinaciju, što je posebno važno u kontekstu činjenice da će Kvarner 2026. godine ponijeti prestižnu titulu Europske regije gastronomije“, istaknula je dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.