Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

20. Zlatna penkala: Dodijeljene nagrade inozemnim novinarima

20. Zlatna penkala: Dodijeljene nagrade inozemnim novinarima

Na jubilarnoj 20. dodjeli nagrada „Zlatna penkala“, održanoj u kulturno spomeničkom kompleksu Lazareti u Dubrovniku dodijeljena su priznanja inozemnim urednicima, novinarima, travel blogerima i influencerima koji su u prošloj godini svojim pozitivnim i afirmativnim izvještavanjem uvelike doprinijeli promociji hrvatskog turizma u svijetu.

Ovogodišnja dodjela nagrada „Zlatna penkala“ koju tradicionalno organizira Hrvatska turistička zajednica već dvadeset godina održana je uz podršku TZ Dubrovačko-neretvanske županije i TZ grada Dubrovnika, a na svečanoj dodjeli nagrada sudjelovalo je 33 predstavnika medija iz petnaest zemalja. Poseban obol ovom događanju dalo je četrnaestero VIP predstavnika medija koji su u posljednjih dvadesetak godina svojim angažmanom i radom uspješno promovirali Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju na globalnoj razini.

Čestitajući svim dobitnicima priznanja direktor HTZ-a Kristjan Staničić je, između ostalog, kazao kako inozemni autori svojim talentom, kreativnošću i znanjem pružaju značajan doprinos u gradnji pozitivnog imidža hrvatskog turizma na međunarodnoj turističkoj sceni. Tom prilikom također je podsjetio da je u proteklih dvadeset godina više od petsto inozemnih predstavnika medija dobilo priznanja, nagrade i Grand prix koji je i najveće priznanje Zlatne penkale.

Ove godine Grand prix je dodijeljen u šest kategorija: za najbolju radijsku reportažu, za najbolju reportažu online medija, za najbolju reportažu tiskanog medija, za najbolji travel blog, za najbolju objavu na društvenim mrežama te za najbolju televizijsku reportažu.

Novinar Adrian Chiles iz Velike Britanije ovogodišnji je dobitnik Grand prixa za najbolju radijsku reportažu i to o Murteru, koji je fokus stavio na kulturnu baštinu, gastronomiju i osobne obiteljske priče s tog otoka. Jedna od njegovih reportaža s Murtera emitirana je u popularnoj radio emisiji BBC-ja 'Your Place or Mine with Shaun Keaveny'.

U kategoriji najboljeg internetskog članka Grand prix su osvojile mađarske novinarke Anna Gall i Eszter Nagy. Njihov tekst o putovanju Istrom, odnosno idealnom spoju prirode i kulture objavljen je na Indexu, jednom od najčitanijih mađarskih portala koji dnevno bilježi gotovo pet milijuna pregleda.

Grand prix za najbolju reportažu tiskanog medija ove su godine dobile finska novinarka Pirjo Houni-Lundberg i švedska fotografkinja Marica Rosengård, za članak „Očaravajuća ljepota Plitvičkih jezera“ koji je objavljen u renomiranom finskom Mondo Travel Magazinu. I ostali radovi spomenutih autorica već su ranije prepoznati kao iznimno uspješni, o čemu najbolje svjedoče njihova priznanja. Naime, Pirjo Houni-Lundberg je 2016. bila nominirana za novinarku godine u Finskoj, dok je Maricu Rosengård Udruga švedskih fotografa imenovala najboljom fotografkinjom 2019. godine.

Za najbolji travel blog, nagrada Grand prix ove godine odlazi u Nizozemsku, a primili su ju Marjolein Linstra i Danny van der Meijden koji su na svojim platformama opisali prednosti i čari različitih regija Hrvatske, kao i vlastita iskustva stečena u brojnim krajevima naše zemlje.

Nagradu Grand prix osvojili su i Sohi Malih i Elisa Malih iz Njemačke, i to za najbolju objavu na društvenim mrežama. Riječ je o content kreatorima koji kroz praćenje hrvatske turističke ponude privlače pozornost svojih pratitelja, ali i medija koji su nerijetko preuzimali njihove objave o hrvatskom turizmu.

Licia Colo' i Alessandro Antonino iz Italije, primili su Grand prix za najbolju televizijsku reportažu, tj. za uradak o Plitvičkim jezerima emitiran na talijanskom TV kanalu LA7, jednom od najgledanijih programa u toj državi. Colo' je jedna od najpoznatijih talijanskih novinarki čiji portfelj krase mnoge nagrade, a trenutno je posvećena emisiji „Eden-Pianeta da salvare“ koja se bavi ekološkim putopisima.

U sklopu ovogodišnjeg cjelokupnog programa Zlatne penkale HTZ je s partnerima organizirao i trodnevno studijsko putovanje na kojem su inozemni novinari, blogeri i influenceri imali priliku obići znamenitosti i atrakcije Dubrovačko-neretvanske županije. Razgled Dubrovačkih gradskih zidina, plovidba Neretvom, uživanje u pogledu koji se pruža sa Srđa, posjet Cavtatu, vožnja Karakom i photo safari u Opuzenu samo su neka od iskustava koja će predstavnici stranih medija pamtiti s ovog putovanja, a ne treba zaboraviti ni na folklorni ansambl Linđo koji je tijekom svečanog dijela programa sve uzvanike zabavljao svojim plesnim nastupima i klapskim pjevanjem.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image