Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

U Puli: Uskoro se otvara Malo rimsko kazalište

U Puli: Uskoro se otvara Malo rimsko kazalište

Povodom obilježavanja Dana grada u Puli će se 5. svibnja svečano otvoriti obnovljeno Malo rimsko kazalište, čime će se i službeno proslaviti vraćanje izvorne funkcije ovom iznimnom antičkom spomeniku kulture.

Malo rimsko kazalište podignuto je u prvom stoljeću naše ere i služilo je kulturnim potrebama tadašnjeg stanovništva Pule. Obnovljena verzija danas može primiti oko 1250 osoba te će kao i nekada u antičko doba biti medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika. Nakon gotovo dva desetljeća zapuštenosti, Malo rimsko kazalište obnovljeno je kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, pri čemu se osobito vodilo računa o tome da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju niti ugrožavaju rimske ostatke građevine.

„Iza nas je kompleksan projekt obnove Malog rimskog kazališta te smo ponosni što ćemo uskoro predstaviti jedan od najspektakularnijih koncertnih, kazališnih i uopće izvedbenih prostora u ovom dijelu Europe. Kao zajednica imamo obvezu zaštiti bogato kulturno naslijeđe te istovremeno promišljati načine kako da tu vrijednu kulturnu baštinu integriramo u suvremeno tkivo grada kako bi ona kvalitetno služila današnjim potrebama u kulturi, a javnost dobila mogućnost uživanja u prostoru jedinstvene spomeničke vrijednosti, ugođaja i akustičke kvalitete“, istaknuo je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Tribine su u cijelosti izgrađene bez matica i vijaka kako se ne bi narušila akustika prostora, a stube visinom i dubinom odgovaraju izvornim proporcijama, pri čemu se poštivao omjer 1:2, prema naputku iz “Deset knjiga o arhitekturi”, čuvenog rimskog arhitekta iz 1. stoljeća prije naše ere, Vitruvija.
Dio projekta Malog rimskog kazališta Europe je i monumentalni, 330 četvornih metara veliki ekran koji je postavljen na pročelje Arheološkog muzeja Istre. Projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio je počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture, a nominiran je i za arhitektonsku nagradu „Bernardo Bernardi“.
Obnova Malog rimskog kazališta financirana je iz europskih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te sredstvima Ministarstva kulture i medija, kao i vlastitim sredstvima Arheološkog muzeja Istre.

Svečanost otvorenja pratit će raskošni glazbeno-scenski program u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića, a idućeg dana očekuje se nastup Perpetuum Jazzile, slovenske glazbene atrakcije i jednog od najprepoznatljivijih vokalnih skupina u svijetu. Time će se službeno proslaviti vraćanje izvorne funkcije iznimno važnom antičkom spomeniku kulture u Puli na čijoj su rekonstrukciji radili interdisciplinarni timovi arhitekata, projektanata, konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image