Šibenik: 11. Dani hrvatskog pršuta
Tko ove godine ima najbolji pršut doznat će se u Šibeniku, gradu domaćinu 11. Dana hrvatskog pršuta koji će se održati 25. i 26. travnja.
Foto: Arhiv Klastera hrvatskog pršuta/ Mario Alajbeg
Ova manifestacija, koju tradicionalno organizira Klaster hrvatskog pršuta, već više od desetljeća slavi bogatu tradiciju i vrhunsku kvalitetu hrvatskog pršuta, okupljajući proizvođače, stručnjake i ljubitelje ove cijenjene delicije.
Naglasak je isključivo na zaštićenim pršutima, a Hrvatska ih ima čak četiri – krčki, drniški, dalmatinski i istarski - prva tri pršuta nositelji su EU zaštićene oznake geografskog porijekla, dok istarski pršut nosi zaštićenu oznaku izvornosti Europske unije.
U petak, 25. travnja manifestacija je namijenjena isključivo stručnjacima i proizvođačima, a 26. travnja seli na Trg Pavla Šubića na kojem će građani i turisti moći degustirati i kupiti najbolje hrvatske pršute po promotivnim cijenama.
„Ova manifestacija iznimno je važna za jačanje brenda hrvatskog pršuta na domaćem i međunarodnom tržištu. Unatoč izazovima poput pandemije, inflacije i afričke svinjske kuge, hrvatski pršutari uspjeli su očuvati kontinuitet proizvodnje, što potvrđuje njihovu predanost i stručnost. Pozivamo sve ljubitelje vrhunske gastronomije, stručnjake i proizvođače da nam se pridruže u Šibeniku 25. travnja u D-Resortu, a građane da nas posjete na Trgu Pavla Šubića 26. travnja“, poručuje Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta.