Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Na HRT-u: Serijal o Dalmatinskoj marendi

Na HRT-u: Serijal o Dalmatinskoj marendi

Na prvom programu Hrvatske radiotelevizije 23. listopada započet će emitiranje serijala “Dalmatinska marenda” kao nastavak istoimenog projekta Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije koja je glavni pokrovitelj serijala.

U osam epizoda serijala gledatelji će imati priliku putovati kroz Split, Kaštela, Jesenice, Makarsku, Brač, Hvar, Imotsku krajinu i Sinj te otkriti specijalitete karakteristične za svako od ovih mjesta. Filozofija marende i dalmatinskih gastronomskih običaja prikazana je kroz živopisne likove, dugogodišnje ugostitelje i cijenjene kuhare, koji su nastojali što vjerodostonije objasniti pravo značenje marende, točnije približiti gledateljima da se marenda u Dalmaciji ne odnosi isključivo na obrok već da simbolizira opušteni dalmatinski način života, uživanje u hrani, druženje s prijateljima i obitelji.

Posebna pažnja u serijalu usmjerena je i na marendaška “jela na žlicu” koja su tijekom stoljeća othranila brojne dalmatinske obitelji, poput tripica, gregade, pašticade, tingula i slično. Uz sama jela, naglašava se i važnost lokalnih namirnica s ovoga podneblja koja jelima daju autentičnost i prepoznatljivost. Prva epizoda serijala, koja se emitira sutra prikazuje marendu u Starom Gradu na Hvaru, dok će se preostale epizode prikazati 24., 25., 29., 30. i 31. listopada s početkom u 15.20 sati.

Projekt “Dalmatinske marende” TZ Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je prije dvije godine s ciljem oživljavanja izvorne dalmatinske kuhinje i običaja koji se vežu uz tradicionalnu dalmatinsku marendu. Jedan od ključnih koraka pri tome bio je uspostavljanje suradnje s ugostiteljskim objektima i OPG-ovima, čime se nastoji vratiti tradicionalna dalmatinska jela u restoransku ponudu kako bi svi posjetitelji mogli uživati u autentičnoj gastronomskoj ponudi. Projekt je promoviran na sajmu FESPO u Zürichu te na posebnim prezentacijama u Münchenu, Essenu, Sarajevu i Pragu, a uskoro će biti objavljena i kuharica Dalmatinske marende s tradicionalnim recepturama. Također, pokrenut je ciklus edukacija za ugostitelje i sve dionike turizma, fokusiran na pripremu jela, posluživanje hrane i održive prakse, a do sada je više od 200 ugostitelja uspješno završilo edukaciju.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image