Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Losinava: Festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“

Losinava: Festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“

Na otoku Lošinju od 2. do 16. rujna održat će se festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“, posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji ovog otoka.

Foto: Sandro Tariba

Tradicionalno otvorenje festivala održat će se u malološinjskoj luci kada započinje 11. Lošinjska regata pasara na vesla. U ovoj tradicionalnoj veslačkoj utrci natječu se drvene pasare do 4,3 i preko 4,3 metara, po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća u malološinjskoj luci, dok se veloselskom regatom maštela (bačvi) otvorenje seli i u Veli Lošinj.

Osim regate pasara, slijede 6. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora u luci Mali Lošinj (6.9.) te 41. Lošinjska regata- regata lošinjskih olimpijaca; navigacijska regata i regata štap (9.-10.9.). Ne čudi to obzirom da je upravo Lošinjan Agostino Straulino bio najveći jedriličar u talijanskoj olimpijskoj povijesti. Posljednja u nizu je 47. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra koja se održavala od 1920. do 1942., od 1954.- do 1966. te od 2011. godine do danas. Ovom regatom ujedno se najavljuje i završetak festivala Losinava.

I ove godine prezentirat će se kako je nekada izgledao ispraćaj pomoraca scenskim prikazom „Pozdrav kapetanu“ (7.9. i 14.9.). Inače, svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala. Riječ je o uvali Čikat, ispred crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij) prije rastanka. Upravo kao posveta ženama lošinjskih pomoraca te kao simbol ljubavi i vjernosti postavljena je umjetnička skulptura „Addio“. Doživljaju će pridonijeti i koncert Magic Guitars u uvali Čikat u večernjim satima.

Tijekom ovog festivala održat će se brojne radionice za odrasle i djecu, predavanja i izložbe, pomorska večer, a goste očekuje i bogat kulturno- zabavni program, koju će pratiti i bogata gastro ponuda u ugostiteljskim objektima.

Inače, lošinjski brodovlasnici nekada su u svom vlasništvu imali čak 127 brodova te 23 broda u suvlasništvu stoga ne čudi da su upravo regate i brodice nositelji ovog festivala.

Samo značenje naziva festivala Losinava je kombinacija „Lošinja“ i „Nave“, vrste jedrenjaka duge plovidbe od tri do pet jarbola. U sklopu ovog festivala, cilj je lošinjskim gostima kao i stanovništvu približiti pomorstvo kao važan segment lošinjske povijesti. Bogat i zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika ovaj su otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća.

U sklopu ovogodišnjeg festivala Piran, grad partner svojim tradicijskim brodom „Topo“također će predstaviti svoju pomorsku tradiciju.

Program ovogodišnjeg festivala „Lošinjskim jedirima oko svijeta“ dosupan je na web stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr ).


Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image