Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Zlatna Slavonija Eno&Gastro: Radionice za učenike požeške Obrtničke škole

Zlatna Slavonija Eno&Gastro: Radionice za učenike požeške Obrtničke škole

U sklopu projekta „Zlatna Slavonija Eno&Gastro“, do sada se educiralo više od 80 kuhara, ugostitelja, vinara i sommeliera s područja Požeško-slavonske županije, a ove godine održane su radionice za učenike požeške Obrtničke škole.


Foto: Stiglic Photo, izvor TZ Požeško-slavonske županije

Kuhati s najboljima - tijekom formalnog školovanja samo rijetki dobiju ovakvu priliku. Među njima su i učenici Obrtničke škole Požega koji su u sklopu projekta „Zlatna Slavonija Eno&Gastro“, kuhali na radionicama pod mentorskom palicom poznatog chefa Branka Ognjenovića. Ovaj opsežan višegodišnji projekt, kojeg je osmislila i provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, ove je godine usmjeren na obrazovanje budućih kuharskih kadrova kroz praktični rad s renomiranim stručnjakom.

Cilj edukacija je prenijeti učenicima znanja o tradicionalnim i suvremenim tehnikama pripreme hrane koristeći lokalne namirnice poput šarana, čičoke, ječma, ali i ribe i plodova mora iz drugih dijelova Hrvatske.

Održivo ugostiteljstvo

Branko Ognjenović kaže kako je uživao u druženju s učenicima, rad s njima je inspirativan i zabavan, a ovakav tip radionica učenicima omogućuju susret s novim okusima, tehnikama i pristupima u pripremi hrane. Posebna pažnja posvećena je i ekonomiji rada u kuhinji, važnosti smanjenja otpada i iskoristivosti namirnica, što je ključno za održivost u ugostiteljstvu. „Osim toga, učenici su imali priliku raditi s namirnicama poput junećeg i srnećeg filea, škampa i drugih specijaliteta, što im često nije dostupno u redovnoj nastavi“, istaknuo je chef Ognjenović.

Gastro 2

Edukacija iz prve ruke

Kroz praktični rad, budući kuhari pripremali su razna jela i učili radne procese od filetiranja ribe do pečenja ribe u soli, dok su kroz razgovor i savjet sa chefom iz prve ruke saznali sve o izazovima i ljepotama kuharskog posla.

„Fokus je bio na lokalnoj tradiciji i okusima, kao i prenošenju emocija kroz hranu. Najbolje se uči kroz druženje, zabavu i praktičan rad. Tako se razvijaju vještine koje će mladim kuharima itekako biti korisne na tržištu rada. Uvjeren sam da će im ovo iskustvo ostati u dugom sjećanju kao važna odskočna daska za buduću karijeru. Sve su to divni mladi ljudi od kojih sam i ja puno toga naučio“, poručuje Branko Ognjenović

Gastro 3

Razvoj autentične eno-gastro ponude

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije na ideju o edukacijama za učenike došla je na temelju razgovora s ugostiteljima i potrebama tržišta.

„Uključivanjem učenika Obrtničke škole Požega, uz podršku njihovih mentora, proširili smo fokus projekta s ciljem da mladima omogućimo neposredno iskustvo i rad s vrhunskim stručnjacima poput chefa Branka Ognjenovića. Na taj način ne samo da učimo nove generacije, već ih motiviramo da prepoznaju i valoriziraju lokalne resurse, kulturu i tradicionalne vrijednosti našeg kraja“, kaže Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije, dodavši kako znanja i vještine koja su stekli kroz ovaj projekt pridonose razvoju eno-gastro ponude Zlatne Slavonije i očuvanju njezinog kulturnog identiteta.

Projekt „Zlatna Slavonija Eno&Gastro“ pokrenut je prije četiri godine s ciljem podizanja kvalitete usluge ugostiteljskih objekata uz mogućnost implementacije fine dininga. U suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem na edukacijama i radionicama do sada je sudjelovalo više od 80 kuhara, konobara, sommeliera i barista, vlasnika ugostiteljskih objekata i vinarija s područja čitave županije.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image