Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

TZ Primorsko-goranske županije: Pilot projekt razvoja gastronomije u Gorskom kotaru

TZ Primorsko-goranske županije: Pilot projekt razvoja gastronomije u Gorskom kotaru

Pilot projekt razvoja gastronomije u Gorskom kotaru koji provodi Turistička zajednica Primorsko-goranske županije ušao je u središnju fazu realizacije, u čijem je fokusu bila organizacija dvodnevnog edukacijsko studijskog putovanja u slovensku pokrajinu Korušku.

Dvodnevno studijsko putovanje u Korušku nastavak je „Okruglog stola“ održanog početkom veljače u dvorcu Stara Sušica u Ravnoj Gori, kojim je i započeo pilot projekt. Svrha putovanja bila je pokazati ugostiteljske koncepte koji mogu biti inspirativan primjer dobre prakse promišljanja ugostiteljstva na području koje je slično goranskom, kako po namirnicama i klimi, tako i po vrsti gostiju koji cijene prirodne ljepote i iskrenu domaću kuhinju. U svakom ugostiteljskom objektu upriličen je i razgovor s vlasnicima, a goranski ugostitelji obišli su tri ugostiteljska objekta i jedan OPG tj. farmu uključenu u turističke programe regije Koruška s tipičnom ponudom lokalnih, regionalnih proizvoda te autentičnim pričama koje su predstavili njihovi vlasnici. Prikazani su primjeri koji imaju sličnu osnovu poslovanja kao i goranski objekti, ali koji su u nekim fazama djelovanja napravili značajne zaokrete. Primjerice, od klasične dugovječne slovenske gostilne još iz 1903. godine, koja je nastala iz furmanske gostionice uz cestu, a sadašnji poslovni model koncipiran je kroz moderan izričaj tradicionalne koruške kuhinje, zatim primjer gostionice čvrsto i beskompromisno utemeljene na etnološkom pristupu baštinsko-interpretativnom izričaju tradicionalne kuhinje, koju su im definirali etnolozi, pa do ekološko turističkog gospodarstva s modelom vrlo posebne kombinacije ekološke proizvodnje i ugostiteljstva. I, kao dodatna zanimljivost goranskim ugostiteljima prezentirana je i obiteljska farma koja nudi turistički program dvosatne degustacije mliječnih, mesnih i voćnih prerađevina i na tom programu godišnje ugošćuje deset tisuća turista.

Uz kvalitetu i autohtonost u samoj ugostiteljskoj ponudi i promišljanju o onom što i kako ide na stol govorilo se o raznim modelima poslovanja kao što su prilagođena radna vremena, otklon od standardnog radnog vremena i rad isključivo s rezervacijama, opsegu jelovnika u pogledu radne izvodljivosti, sezonskoj nabavi (čak se uzimaju u obzir mikrosezone!) i ekonomskoj isplativosti, radnim kapacitetima objekata, funkcioniranju u regionalnom okruženju i partnerskkoj suradnji. Također, od zajedničkog interesa je kako kreirati autentične, jednostavne i iskrene doživljaje lokalne hrane, uz to prezentirati identitet teritorija, što su slovenski domaćini na zaista lijep način i pokazali. Pogotovo su majstorski prikazali efikasnost u posluživanju, koje je u skladu s modelom koji su vlasnici odabrali i za koji se zalažu.

„Cilj studijskog putovanja bio je pokazati načine razmišljanja o ugostiteljskim konceptima, pri čemu svi oni njeguju lokalni pristup kao osnovu prepoznatljivosti u svom standardu kvalitete, ali se tržišno segmentiraju kroz profiliranje ponude prema ciljanoj vrsti gostiju i shodno tome usklađuju radno vrijeme, radnu snagu, cijene, ponudu. Osim dobrobiti koju su ostvarili pojedinačno, svojoj su regiji donijeli zanimljivost, a gostima ponudili različita gastronomska iskustva, zbog kojih se gosti vraćaju te im je gastronomija motiv dolaska u destinaciju“, istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije.

U trećoj fazi realizacije pilot projekta „Razvoj gastronomije Gorskog kotara“ organizirat će se radionica o kartama jela i pića kao identifikacijskim dokumentima restorana te alatu prodaje i komunikaciji. Radionica će se održati 27. veljače u dvorcu Stara Sušica u Ravnoj Gori.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image