Pokazna radionica: Gastronomska tradicija vrijednost za novac
Hrvatska turistička zajednica i udruga JRE Croatia organizirale su u Zagrebu pokaznu radionicu „Gastronomska tradicija — vrijednost za novac“ , na kojoj su predstavljene moderne interpretacije tradicionalnih hrvatskih jela s ciljem njihova uključivanja u široku gastronomsku ponudu.
Radionica je organizirana za ugostitelje i proizvođače hrane iz velikih turističkih središta, kojima su vodeći JRE chefovi prezentirali deset modernih interpretacija tradicionalnih hrvatskih jela.
U vremenu kada se informacije brzo šire, a turisti od destinacije traže što više doživljaja, važno je sačuvati identitet vlastite gastronomije, a on se gradi na baštini i naslijeđu te vrhunskoj namirnici. Iz tog razloga kao i u želji da se potakne međusobna suradnja i razmjena znanja na prijateljskoj i profesionalnoj osnovi organizirana je ova radionica, na kojoj su JRE chefovi na promišljen i inovativan pristup u pripremi prezentirali tradicionalna hrvatska jela. Tako je teleći Zagrebački odrezak pripremio Tibor Valinčić (Dubravkin put), Špek fileke Bernard Korak (Korak), a Torteline od boškarina s gljivama Floriana Ružić (San Rocco).
Jelo Fritto misto pripremio je Tino Sinožić (Navis), Patku s mlincima Matija Bregeš (Boškinac), a Buzaru Dino Šeparović (Kala), koji je ujedno radio i na Orahnjači. Za pripremu Bakalara na bijelo bio je zadužen Stiven Vunić (Zijavica), Ćufte i šalšu pripremio je Vjeko Bašić (Boba), a Komišku pogaču Marko Gajski (Lešić Dimitri LD restaurant). Sva navedena jela su pripremljena i prezentirana s ciljem da motiviraju ugostitelje da ih uvrste u svoju ponudu te potaknu proizvođače da stare recepture uključe u zanatske proizvode.
Chef Rudolf Štefan kojem je nedavno dodijeljena i uloga UN-ovog ambasadora gastronomskog turizma bio je moderator ove radionice, čija je svrha bila ukazati na važnost visoke kvalitete namirnica. Tom prigodom on je skrenuo pozornost i na važnost korištenja zanatskih proizvoda kao i korištenja odgovarajućih kulinarskih tehnika, ponudio je i konkretna rješenja, a ukazao je i na važnost opskrbnog lanca kojeg čine ugostitelji, distributeri i proizvođači. „Hrvatska je boutique destinacija koja u usporedbi s drugim zemljama možda ne može konkurirati kvantitetom, ali kvalitetom svakako može. Naš adut je u raznolikosti i bogatstvu gastronomskog nasljeđa. Međusobna ovisnost restorana i kvalitetnih proizvođača lokalnih namirnica ključni je aspekt uspješne gastronomske turističke destinacije. Autohtona, iskrena i moderna kuhinja ono je čemu trebamo težiti i što će nas izdvojiti od konkurencije”, rekao je chef Štefan.
Inače međunarodna udruga JRE upravo je osnovana s ciljem očuvanja visoke razine kulinarske tradicije, njezinog širenja i promicanja te razmjene znanja o kulinarskoj baštini.