Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

NP Mljet: Edukativne eko aktivnosti za učenike

NP Mljet: Edukativne eko aktivnosti za učenike

U sklopu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj koji se obilježava 22. svibnja u Nacionalnom parku Mljet organizirane su eko aktivnosti za učenike.

Terenska nastava je provedena s učenicima Osnovne škole Mljet, dok je za učenike Područne škole Goveđari organizirana edukativna radionica o važnosti ekosustava. Tako su na edukativnoj radionici o oprašivačima učenici imali priliku poslušati izlaganje o važnosti razvoja plodova i sjemenki kao i dugoročnom opstanku biljnih vrsta. Kukci su prema znanstvenim procjenama najbrojniji oprašivači, a u oprašivanju sudjeluje oko 220 tisuća različitih vrsta kukaca. U tropskim predjelima oprašivači mogu biti i veće životinje, kao što su šišmiši, ptice, oposumi, gušteri ili morski beskralješnjaci. U našem podneblju najvažniji oprašivači su pčele (skupina kukaca koja se znanstveno naziva Anthophila) i muhe lebdjelice (porodica Syrphidae).

NP Mljet Dva

Dio učenika potom je sudjelovao u sadnji aromatičnog bilja i formiranju vrta u blizini Upravne zgrade NP Mljet. Postavljen je i hotel za kukce s ciljem privlačenja i očuvanja korisnih kukaca. Neki kukci, poput bubamara, hrane se drugim štetnim kukcima koji su nametnici na biljkama poput lisnih uši. Hoteli za kukce mogu se postavljati tijekom cijele godine. Zimi će im hotel služiti kao zaklon od niskih temperatura i vjetra, a u proljeće kao mjesto za polaganje jajašaca. Postavljanje hotela za kukce blizu cvijeća pomoći će privlačenju oprašivača poput pčela, leptira i drugih kukaca koji traže nektar i pelud.

Np Mljet 3

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježen je na temu "Budi dio plana" te uz poziv na provedbu Globalnog okvira za bioraznolikost – The Biodiversity Plan kako bi se planetarno zaustavio gubitak bioraznolikosti.

Prihvaćanjem ovog Plana u prosincu 2022. svijet se složio oko globalnog plana za transformaciju našeg odnosa s prirodom koji postavlja ciljeve i konkretne mjere u zaustavljanju gubitka bioraznolikosti do 2025. godine.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image