Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Zračni promet: 70 aviokompanija letjet će ovog ljeta u Hrvatsku

Zračni promet: 70 aviokompanija letjet će ovog ljeta u Hrvatsku

Prema inicijalnim podacima koje je prikupila Hrvatska turistička zajednica tijekom ljetne sezone letenja Hrvatska će biti povezana s 517 jedinstvenih linija u domaćem i međunarodnom prometu, a očekuje se i dvoznamenkasta stopa porasta broja operacija putničkih zrakoplova u odnosu na prošlogodišnji ljetni red letenja.

U gotovo svim zračnim lukama očekuje se porast prometa, a najveći broj operacija putničkih zrakoplova planiran je za zračnu luku Zagreb, Split te Dubrovnik, a najveći broj operacija putničkih zrakoplova planiran je prema Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Francuskoj i Poljskoj.

Tijekom ljetne sezone letenja očekuju se direktne poveznice Hrvatske s 41 državom - uglavnom iz Europe, dok su poveznice s destinacijama na drugim kontinentima predviđene primjerice za Kanadu, Katar, SAD, UAE.

Posebna zanimljivost je da se ove godine ponovo „vraća“ direktna zrakoplovna poveznica između Hrvatske i Južne Koreje na relaciji Zagreb-Seoul i to od sredine svibnja do kraja listopada u organizaciji korejskog prijevoznika T'way Air. Osim toga, najavljena je i nova linija na relaciji između Hrvatske i Saudijske Arabije koju bi, prema planovima dubrovačke zračne luke, od sredine lipnja do kraja kolovoza trebao realizirati prijevoznik Flynas, letovima između Rijada i Dubrovnika.

„Značajno povećanje broja jedinstvenih aviolinija najbolji je pokazatelj da Hrvatska i dalje čvrsto zauzima poziciju sigurne i atraktivne turističke zemlje. Brojne aviokompanije prepoznale su povećanu potražnju za hrvatskim destinacijama zbog čega su i proširile svoje programe, a posebno nas veseli sve veći broj konekcija s dalekim tržištima koja sve više participiraju u ukupnim rezultatima hrvatskog turizma“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Hrvatska će biti direktno povezana sa 133 grada, odnosno s tri grada više nego tijekom ljetnog reda letenja prošle godine. Pojedinačne zračne luke s najviše predviđenih operacija na relacijama prema Hrvatskoj su Frankfurt/Main - Frankfurt Airport, Beč - Vienna International, Munchen - Franz Josef Strauss te Amsterdam Airport Schiphol.

Novih jedinstvenih poveznica je oko 80, i to najviše zbog Ryanaira koji je u 2024. osjetno proširio programe u Hrvatskoj. Niz novih linija ima i Croatia Airlines, poput letova na relacijama Zagreb-Atena, Zagreb-Berlin, Zagreb-Stockholm, Zagreb-Tirana, Split- Istanbul i dr.

Ukupno gledano tijekom ljetne sezone letenja na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovat će oko 70 različitih zrakoplovnih prijevoznika, a prijevoznici koji sveukupno predviđaju najviše rotacija su Croatia Airlines, Ryanair, Easyjet, Eurowings i Lufthansa.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image