Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Zagreb: Vodeća kongresna destinacija u Hrvatskoj

Prema podacima međunarodne udruge ICCA (International Congress and Convention Association) Zagreb je po broju održanih skupova asocijacija (udruga) u 2023. godini zauzeo prvo mjesto u Hrvatskoj, a slijede ga Dubrovnik i Split.

20. Zlatna penkala: Dodijeljene nagrade inozemnim novinarima

Na jubilarnoj 20. dodjeli nagrada „Zlatna penkala“, održanoj u kulturno spomeničkom kompleksu Lazareti u Dubrovniku dodijeljena su priznanja inozemnim urednicima, novinarima, travel blogerima i influencerima koji su u prošloj godini svojim pozitivnim i afirmativnim izvještavanjem uvelike doprinijeli promociji hrvatskog turizma u svijetu.

U turizmu: 17 posto veće plaće

Od 1. svibnja povećane su minimalne osnovne plaće za temeljna ugostiteljska zanimanja u prosjeku 17 posto, što je rezultat dogovora socijalnih partnera u turizmu.

Odluku o proširenju primjene novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva donijelo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (objavljena u Narodnim novinama br. 49/2024), a novi iznosi osnovnih minimalnih bruto plaća bez dodataka za temeljna radna mjesta u ugostiteljstvu primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 11 posto do najvišeg od 20 posto. Tako je za prva dva razreda (jednostavni poslovi i manje zahtjevni poslovi), koji se odnose na čistačice, spremačice, servire, portire, nosače prtljage, odnosno sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuhare, pomoćne recepcionare, pomoćne slastičare i sl. dogovoreno povećanje bruto plaće za 20 posto te iznosi 840 odnosno 850 eura. Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare ugovoren je iznos od 880 eura - povećanje od 16 posto, a za konobare specijaliste, kuhare specijaliste i sl. povećanje minimalne bruto plaće za 11 posto te sada iznosi 980 eura.

Uz povećanje plaća kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih, značajno iznad zakonom propisanih koje turistički sektor prati kroz 20 godina dugu tradiciju uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca u ovom sektoru. S novim kolektivnim ugovorom ugostiteljstva koji je u primjeni od ove godine do kraja 2025. ugovoreno je da se primjena kolektivnog ugovora odnosi na strane i agencijske radnike te dopune odredbe o rasporedu radnog vremena i odredbe o preraspodjeli.

“ Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge i u Hrvatskoj svi koji rade i odlučuju u turizmu moraju stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike, a proširenje ovog kolektivnog ugovora još je jedan korak u tom smjeru“, kazao je Željko Kukurin, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Institut proširene primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva posebno je važan za ugostitelje poduzetnike iz razloga što zbog različitog intenziteta poslovanja i specifičnosti dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena bez toga ne bi imali mogućnost korištenja preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati unutar šest mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od osam sati ako nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.

„Potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva našim članovima, ali s proširenjem primjene i svim radnicima u ovoj djelatnosti osiguravamo bolje uvjete rada te materijalna prava koja su imali i do sada, a koje radnici u nekim drugim djelatnostima nemaju. Ugovorenim rastom minimalnih plaća za četiri razreda složenosti poslova sužavamo prostor za prijavu radnika na niže plaće i isplatu razlike do dogovorene plaće na ruke. Nastavit ćemo zajedno sa poslodavcima pregovarati o povećanju plaća u ovoj djelatnosti na način da te plaće približimo plaćama u nama konkurentnim državama EU i zaustavimo odljev kvalificiranih i iskusnih radnika“, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

“Kontinuirano povećavamo minimalne bruto plaće za temeljna ugostiteljska radna mjesta na koja se obračunavaju dodaci na plaću ugovoreni su kolektivnim ugovorom. Naravno da te plaće u sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali su zagarantirane ispod koje ih ni jedan poslodavac ne može isplaćivati. S druge strane, kroz kolektivne ugovore na razini društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini društava ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno i interes nam mora biti zajednički, a to je zadržavanje kvalitetnih kadrova te povratak onih koji su nas napustili“, istaknula je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Odluka o proširenju primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva rezultat je dugogodišnjeg dijaloga socijalnih partnera i uvažavanja sektorskog dijaloga od strane Ministarstva rada te predstavlja dodatnu odgovornost za sindikate i HUP, kao jedinu reprezentativnu udrugu poslodavaca da nastave socijalni dijalog kako bi se zadržala stabilnost granskog uređenja radnih odnosa, smanjila siva ekonomija i nelojalna konkurencija te dugoročno osigurao održivi razvoj hrvatskog turizma.

„Donošenje odluke o proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora ugostiteljstva za HUP je dodatno priznanje kvaliteti socijalnog dijaloga te potvrda važnosti uloge HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma u zastupanju interesa članova koji imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno se uključiti u pregovore i dogovoriti napredna rješenja u uređenju radnih odnosa u svom sektoru„ izjavila je tim povodom Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

KUH: Dani otvorenih vrata kampa u Istri i na Kvarneru

Kamping udruženje Hrvatske i ove godine u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta organizira Dane otvorenih vrata kampa, projekt koji je tijekom 2022. godine po prvi puta pokrenut u svrhu promocije zanimanja i zapošljavanja u turističkom sektoru.

Nakon prošlogodišnjeg pilot projekta u Istri, a koji je održan u kampu Polari, ove godine se Dani otvorenih vrata proširuju i na Kvarner, pa će se tako svi zainteresirani moći uključiti i u stručno-edukativni posjet kampa Krk Premium Camping Resort. Prema brojkama, Istarska i Primorsko-goranska županija zajedno ostvaruju 71 posto noćenja u kampovima u Hrvatskoj.

Događaj je pokrenut u svrhu intenziviranja suradnje i interakcije između strukovnih škola i poslodavaca u turizmu. Stručno-edukativni obilazak kampa na „Dan otvorenih vrata“ predstavit će mladima (učenicima i studentima) i široj zainteresiranoj javnosti (nezaposleni i svi zainteresirani) specifičnosti i potrebe rada u kampu. Tijekom posjete svi prisutni bit će vođeni od strane djelatnika/predstavnika kampa i proći sve pozicije u kampu (rad recepcije, hrana i piće, animacija i ostalo) čime će steći dojam rada u kampingu. Učenici i studenti imat će priliku i za razgovor s djelatnicima i kadrovskom službom.

Pozivamo stoga sve zainteresirane da se pridruže posjeti:
kampa Krk Premium Camping Resort, 6.5.2024. s početkom u 9:30 sati

• Lokacija: kamp Krk Premium Camping Resort
• Adresa: Narodnog Preporoda 80, 51500 Krk

i kampa Polari 14.5.2024. s početkom u 9:30 sati

• Lokacija: kamp Polari
• Adresa: Polari 1, 52210 Rovinj

Partneri projekta su: Maistra d.d., Valamar Riviera d.d., Turistička zajednica Istarske županije, Turistička zajednica grada Krka, Strukovna škola Eugena Kumičića (Rovinj), Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (Pula), Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir (Krk) i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija).

Više informacija možete pronaći na službenoj KUH-ovoj stranici putem linka https://www.camping.hr/hr/novosti/dani-otvorenih-vrata-kampa
Zbog same organizacije događaja dolazak je potrebno prijaviti na mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Zračni promet: 70 aviokompanija letjet će ovog ljeta u Hrvatsku

Prema inicijalnim podacima koje je prikupila Hrvatska turistička zajednica tijekom ljetne sezone letenja Hrvatska će biti povezana s 517 jedinstvenih linija u domaćem i međunarodnom prometu, a očekuje se i dvoznamenkasta stopa porasta broja operacija putničkih zrakoplova u odnosu na prošlogodišnji ljetni red letenja.

Valamar Amicor Green Resort: Međunarodno priznanje za održivost

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, nacionalni partner DGNB Sustava za Hrvatsku koji je vodeći međunarodni sustav certificiranja zelene izgradnje, dodijelio je Valamar Amicor Green Resortu na Hvaru zlatni predcertifikat za održivu gradnju samostojećih Vila, čime je Valamar postao prva turistička kompanija na putu za zlatni certifikat održivosti, a Valamar Amicor Green Resort prvo takvo ljetovalište u ovom dijelu Europe.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image