Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Istra Snorkeling: Novi turistički proizvod

Istra Snorkeling: Novi turistički proizvod

Proizvod je osmišljen s ciljem očuvanja podmorja te održivog i odgovornog razvoja istarske obale.

Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama impelementirala je novi turistički proizvod, namijenjen svim ljubiteljima podvodnog svijeta koji će iz prve ruke moći doživjeti ljepotu i raznolikost morskog ekosustava te uživati u istraživanju podmorja na nov način.

U projekt Istra snorkeling uključeno je sedamnaest istarskih destinacija. Prije implementacije projekta čitava obala i prateće mikrolokacije u tim destinacijama pomno su istražene i sondirane te zabilježene njihove geomorfološke karakteristike, dubine, flora i fauna, a nakon toga odabrane su one najživopisnije te pogodne za snorkeling.

Idealan za sve dobne skupine

Istraživanje podmorja i promatranje podvodnog svijeta iznimno je uzbudljiv i lagan sport, prikladan za gotovo sve dobne skupine što ga čini idealnom ljetnom obiteljskom zabavom.

Istarski poluotok ima izuzetno bogato podmorje te je razvoj ovog vida ponude vrlo izgledan, uvjereni su u sustavu turističkih zajednica. Naime, prvi trgovački putovi na Sredozemlju prolazili su upravo uz istarsku obalu koja je najdublje usječena u europski kontinent. Morem su se otkrivale nove civilizacije, upoznavale egzotične robe i začini, razmjenjivale priče i vjerovanja. More je oduvijek bilo izvor hrane, mnogima je posao, ali i nepresušno vrelo inspiracije za umjetnike, pjesnike i istraživače.

Sve su to premise temeljem kojih se sustav turističkih zajednica Istre opredijelio za pokretanje novog projekta.

Začetnica projekta je Barbara Unković, vlasnica obrta Underwater afair iz Pule, veliki zaljubljenik u more te strastveni ronilac koja se ronjenjem bavi već više od trideset godina. Nakon što je sondirala lokacije u istarskim destinacijama te predložila najzanimljivije ona je nacrtala karte podmorja i osmislila tekstove za sve lokacije, opisujući i brojne zanimljivosti, povijesne činjenice, legende, informacije o eko sustavu i životinjskom svijetu. U pronalasku lokacija sudjelovali su razni profesionalci, podvodni ribolovci i ronioci, dok su u prikupljanju informacija i obradi lokacije svoj doprinos dali stručnjaci, čuvari znanja iz lokalnih muzeja, raznih znanstvenih i javnih institucija.

Kako bi svima dočarali ljepotu podmorja te privukli zainteresirane bilo je potrebno snimiti podmorje za što je zaslužan profesionalni fotograf Anton Unković.

Za kreiranje vizualnog identiteta proizvoda Istra Snorkeling Turistička zajednica Istarske županije angažirala je dizajnerski studio Tumpić/Prenc iz Rovinja, a posebno su za svaku snorkeling lokaciju osmišljene informativne table koje detaljno prezentiraju sadržaj na svakoj od lokacija. Atraktivne table postavljene su na nosačima koji podsjećaju na disalicu za snorklanje, a za njihovu je izradu zaslužna tvrtka Sinam iz Tinjana. U drugoj fazi projekta u planu je izrada brošure Istra Snorkeling sa svim uključenim destinacijama i osnovnim informacijama po uzoru na popularnu mapu Istra Culture.

U sklopu službenog portala, Turistička zajednica Istarske županije kreirala je i poseban, specijalizirani portal www.istra.com/snorkeling koji sadrži detaljne informacije o snorkelingu, pravilima ponašanja i mjerama opreza, kao i detaljne opise svih lokacija koje prate fascinantne podvodne fotografije.

Do mrežne stranice vrlo je lako pristupiti i sa same lokacije, jer se na opisnim tablama nalazi QR kod kojeg je dovoljno skenirati pametnim telefonom, a otvara preglednik
s detaljnim prikazom snorkeling lokacije na kojoj se korisnici nalaze.

Višestruke koristi

Tim se projektom također potiče inkluzivan i pristupačan turizam, jer u većini slučajeva snorkeling mogu prakticirati i osobe s posebnim potrebama koje koriste invalidska kolica. Usto se stvaraju prilike za novo zapošljavanje, poput lokalnih vodiča koji mogu pružati usluge obilaska uz istovremeno poticanje zaštite morskog okoliša, kupnju opreme u lokalnim prodajnim punktovima itd.

„Razvoj snorkeling proizvoda ima sve konotacije održivog turizma. Pored jačanja ekološke svijesti i to na zabavan način, putem „edutainmenta“, korisnicima se omogućuje da iz prve ruke dožive ljepotu i raznolikost morskog ekosustava. Svjedočeći podvodnom svijetu i njegovoj krhkoj prirodi, turisti razvijaju dublje razumijevanje za morski život i potrebu za njegovom zaštitom. Ova povećana ekološka svijest može dovesti do većeg osjećaja odgovornosti i podrške naporima za očuvanje. Osim toga, snorkelingom se potiče edukacija i istraživanje, znanja o važnosti održivih praksi i prijetnjama s kojima se suočava morski okoliš“, izjavio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image