Tradicija i okusi zagrebačkog kraja: Manifestacija za sve ljubitelje domaće kuhinje
Manifestacija ‘Dani okusa hrvatske tradicije’ ove se godine održava od 15. studenoga do 1. prosinca u svom petom izdanju, a kao dio ovog nacionalnog gastronomskog projekta tradicionalno se organiziraju i „Dani okusa zagrebačkoga kraja“.
Tijekom ovogodišnje manifestacije „Dani okusa zagrebačkoga kraja“ posjetitelji će imati priliku uživati u raznovrsnim specijalitetima domaće kuhinje, pripremljenim od autentičnih lokalnih namirnica koji oslikavaju bogatu kulinarsku baštinu Zagrebačke županije. Na jelovnicima restorana na području Zagrebačke županije tako će biti domaće juhe, poput juhe od vrganja, ručno rađena tjestenina, samoborske češnjovke, svinjski odresci, medaljoni od lungića, hrskava patka, jela obogaćena crnim tartufom i nezaobilazne samoborske kremšnite. Navedene jelovnike koji neodoljivo podsjećaju na domaću i tradicionalnu kuhinju pratit će bogata selekcija vina i pjenušaca lokalnih vinarija i OPG-ova, dodajući jedinstveni dašak baštine ovog podneblja. Cijene jelovnika za tri slijeda variraju između 22 i 30 eura, čineći sve uključene restorane privlačnima za širu publiku.
„Posljednjih pet godina s posebnom pažnjom radimo na jačanju prepoznatljivosti našeg kraja i unaprjeđenju kvalitete koju nudimo. „Dani okusa zagrebačkoga kraja“ predstavljaju jedinstvenu priliku da posjetitelji kroz autentična jela, lokalne specijalitete i suvremeni pristup dožive bogatstvo naše kulinarske, kulturne i enološke baštine. Ova manifestacija utjelovljuje tradiciju i autentičnost, čineći eno-gastronomsku ponudu jednim od temelja identiteta i prepoznatljivosti Zagrebačke županije,“ poručuju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije
U ovogodišnjoj manifestaciji „Dani okusa zagrebačkoga kraja“ sudjeluje deset restorana s područja Zagrebačke županije i to iz Samobora (Restoran Salvator, Samoborska klet, Krčma Gabreku 1929. i Kavana Livadić), Velike Gorice (Restoran Mon-Ami i Bistro Babriga), Jastrebarskog (Hotel Princess i Restoran Ivančić), Svetog Ivana Zeline (Izletište Vina Kos Jurišić) i Svete Nedelje, Bestovja (Izletište Suhina).
Informacije o „Danima okusa zagrebačkoga kraja“ mogu se pronaći na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Turističke zajednice Zagrebačke županije, mrežnim stranicama/društvenim mrežama objekata sudionika Dana okusa te na mrežnoj stranici Okusi tradicije zagrebačkoga kraja.