Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Karlovački Ivanjski krijes: Tradicija duga dva i pol stoljeća

Karlovački Ivanjski krijes: Tradicija duga dva i pol stoljeća

Ivanjski krijes najstarija je karlovačka manifestacija, čija tradicija održavanja seže u daleku prošlost, a ove godine krijesovi na obalama Kupe palit će se po 245. put.

Foto: Filip Granić

Najstariji zapis o Ivanjskom krijesu datira iz davne 1779. godine od kada se lokacija paljenja krijesova nije mijenjala do danas. Prvi krijesovi zapaljeni su na Gazi, a običaj se kasnije proširio i na drugoj obali na Baniji te prerastao u nadmetanje stanovnika s obje strane rijeke čiji će krijes biti veći, bolji i dulje gorjeti.

Manifestacija se uz sportski i zabavni program kojeg su na lijevoj obali Kupe najavili predstavnici Grada, TZ grada Karlovca te gradskih četvrti Banija i Gaza, kao i udruge “Vukovi s Kupe” i “Banija u srcu” svake godine održava 23. lipnja i slavi dolazak ljeta.

Predstavnik Udruge “Vukovi s Kupe” Krešimir Latin predstavio je program u Skladišnoj ulici, nove sportske sadržaje i izložbu fotografija starog Krijesa, dok je predsjednik gradske četvrti Gaza Alen Softić najavio nastup sportsko rekreacijskog kluba CasaBlanka te izložbu i dodjelu nagrada za najbolje dječje likovne radove na temu “Krijes u dječjim očima”. Martina Eldić ispred gradske četvrti Gaza predstavila je nove suvenire manifestacije, privjesak i magnet koji će se moći pronaći na štandovima udruga „Rajska ptica“ i „Jak kao Jakov“ uz donaciju za humanitarne svrhe.

Stjepan Strupar ispred Gradske četvrti Banija i Udruge “Banija u srcu” zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovogodišnjeg Krijesa te pozvao sve na druženje i promatranje krijesova sa sigurne udaljenosti.

Krijes 2

Važna je to tradicija za naš grad koja nas svake godine iznova raduje i koju smo zbog statusa nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske dužni čuvati, unaprjeđivati i prenositi na mlađe generacije” izjavila je Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca, zahvalivši slagarima krijesova.

Program Ivanjskog krijesa počinje 23. lipnja već u 10:00 sati tematskom turom “Ivanje i Ivančice” a tradicionalna nogometna utakmica između gradskih četvrti je u 18.00 sati na stadionu NK Radnik. Točno u 20.00 sati na Banijskom mostu uže će povlačiti muškarci, a zatim mališani dječjih vrtića Banija i Gaza, dok će na kraju snage u povlačenju užeta odmjeriti žene dviju gradskih četvrti. U zabavnom dijelu programa na pozornici na Baniji nastupit će grupa Strings Band, a na drugoj obali Kupe, na Gazi okupljene posjetitelje zabavljat će tamburaški sastav Boemi. U 21:00 sat rijekom Kupom krenut će kajaci s Dubovca iz kojih će se moći promatrati krijesovi, a vrhunac večeri bit će u 22:00 sata uz paljenje velikih krijesova i prigodni vatromet.

“Doprinos udruga i gradskih četvrti u unaprjeđenju manifestacije nas zaista sve veseli, posebno bih zahvalila vrtićima i školama što su se uključili u program te Turističkoj zajednici grada na trudu oko dobivanja statusa nematerijalnog kulturnog dobra”, istaknula je zamjenica gradonačelnika Karlovca Ivana Fočić, pozvavši Karlovčane kao i sve posjetitelje da se pridruže i dobro provedu na ovogodišnjem Ivanjskom krijesu.

Sve informacije o programu ovogodišnjeg Ivanjskog krijesa kojim započinje i manifestacija „Zvjezdano ljeto“ dostupni su na poveznici https://visitkarlovac.hr/ivanjski-krijes/

 

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image