Već sedam desetljeća informira
o turizmu

Stručna revija UGOSTITELJSTVO I TURIZAM vodeći je stručni turistički časopis u Hrvatskoj koji izlazi 70 godina. Već sedam desetljeća UT je suputnik turizma koji provjerenim i stručnim informacijama sudjeluje u njegovom oblikovanju.

Valamar Amicor Green Resort: Međunarodno priznanje za održivost

Valamar Amicor Green Resort: Međunarodno priznanje za održivost

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, nacionalni partner DGNB Sustava za Hrvatsku koji je vodeći međunarodni sustav certificiranja zelene izgradnje, dodijelio je Valamar Amicor Green Resortu na Hvaru zlatni predcertifikat za održivu gradnju samostojećih Vila, čime je Valamar postao prva turistička kompanija na putu za zlatni certifikat održivosti, a Valamar Amicor Green Resort prvo takvo ljetovalište u ovom dijelu Europe.

Valamar Amicor Green Resort na Hvaru, prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj otvoreno 2022. godine, izgrađeno je u skladu s načelima održivog razvoja te osmišljeno prema nZEB standardu, što implicira gotovo nultu potrošnju energije. Radi se o prvom turističkom projektu u Hrvatskoj koji je koristio modularnu gradnju i ekološki prihvatljive, odnosno energetski učinkovite materijale. Za vrijeme gradnje, očuvana je priroda i postojeće zelenilo. Valamar Amicor Green Resort koristi 100 posto zelene energije kako bi se smanjio ugljični otisak, ne izdaje papirnate račune i ne koristi jednokratnu plastiku, a 78 posto hrane dolazi od lokalnih dobavljača. Ljetovalište je redovito među nagrađenim i nominiranim za eko resorte te je 2023. godine izabrano kao jedno od tri finalista za „Hotel Innovation Award 2023“.

„Započeli smo proces predcertifikacijom Eko Vila i podvrgnuli se strogoj analizi usklađenosti s kriterijima DGNB sistema. U planu je dobivanje certifikata za sve vile, a potom i za cijelo ljetovalište. Ovime potvrđujemo da Valamarov projekt ispunjava sve ključne kriterije održivosti, što prepoznaju i naši gosti“, izjavio je Ivan Krešimir Kriste, direktor Sektora investicijskih projekata u Valamaru.

DGNB certifikat na objektivan i holistički način procjenjuje utjecaj građevinskog projekta za sve glavne aspekte održivost - ekološki, ekonomski i socijalno-kulturološki, s ciljem stvaranja životne okoline koja će biti ekološki kompatibilna i ekonomična uz razumno korištenje resursa te će, prije svega, štititi zdravlje, udobnost i učinkovitost svojih korisnika. Iako se kao sustav za ocjenjivanje može smatrati jednim od strožih, tržište ga prepoznaje i prihvaća kao jedini sustav koji je usklađen s regulatornim i strateškim okvirom EU i kao najbolji izvor podataka za izvještavanje o održivosti po ESG načelima.

„Valamarovo ljetovalište na Hvaru potvrda je da turizam i briga o okolišu mogu ići ruku uz ruku i tako doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Čestitam Valamaru na postignuću te se nadam da će ovakvi projekti postati standard, a ne rijetkost u hrvatskom turizmu“, istaknuo je Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, nacionalnog partnera DGNB Sustava za Hrvatsku.

Valamar je objavio novu strategiju održivog poslovanja do 2026. godine te će nastaviti s ulaganjima u održivi turizam i društveno odgovorno poslovanje, obnovljive zelene izvore energije, upravljanje otpadom, lokalno proizvedenu hranu i održivost u lancu opskrbe. Posebna pažnja posvetit će se nastavku razvoja javne turističke infrastrukture dostupne svima, kao i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika u lokalnim zajednicama gdje Valamar posluje. Poslovna medijska platforma Bloomberg Adria i EcoVadis, globalna agencija za ocjenjivanje održivosti poslovanja, ocijenili su Valamar najvišim ocjenama za održivost i ESG prakse, a do 2026. godine cilj je doseći zlatnu razinu ESG rejtinga i time učvrstiti poziciju lidera u razvoju održivog turizma u Hrvatskoj.

Impressum

Izdavač: UT Media
Adresa: Majstora Radovana 22, Zagreb
Uredništvo: 091 532 5838
Marketing: 091 540 3023
e-mail: info@utmedia.hr

Glavna urednica: Branka DRONJIĆ
Marketing: Nevenka LUKETIĆ

Naša izdanja

Image
Image
Image